Thursday, February 25, 2010

Salam Maulidur Rasul



SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL
12 Rabiul Awal

Bagaimanakah bukti yang kita mengagumi dan mencintai Rasulullah S.A.W?
Berikut merupakan 7 sunnah Rasulullah S.A.W yang boleh dijadikan ikutan dan renungan kembali untuk diamalkan dalam kehidupan seharian...sumber:http://www.rileks.info/coollist/2009/02/7-sunnah-rasulullah-saw/

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.






Tuesday, February 23, 2010

santai




Alhamdulillah hari sgt la santai sampai blog ni pun leh bertukar wajah...ahakz...
kje sbenarnya byk TAPI disebabkan date line lambat lagik, mood utk buat kje pun
lambat gak nak FEEL..kalau nak buat kje ni kne feeling habis..baru leh buat..hahaha
teori yang sama skali x boleh ditrima akal fikiran yang waras..hanya orang y tertentu sahaja
yang boleh guna teori ni..iaitu sekumpulan manusia yang T___T. HAHAHA.

hmmm...apa topik hari ni ek..kalau dlm berita metro da citer pasal nenek lawan 3 penyamun..tiba-tiba aku tringatkan kes samun umah yang bru trjadi kat umah jiran aku mgu lepas...Penyamun tu masuk ikut tingkap je...dorang potong besi tingkap dan trus dapat menjejakkan kaki dorang ke dalam umah tu..tingkap tu mengadap umah aku je..sangat senang kan..jam waktu tu bru pukul 3 pagi..smua orang tengah lena diulit mimpi..sampaikan tuan rumah pun x sedar..penyamun tu kjutkan tuan rumah lgik tu...habis smua duit dan barang kemas kne samun..disebabkan tuan rumah tu ada kedai runcit..so byklah duit yang penyamun tu dapat..tuan rumah dan anak-anak dia x leh buat apa la..sebab penyamun tu dh mengacukan parang..handfon dan wayar talipon memang dh kne potong..

penyamun tu 4 ekor smuanya..3 ekor pecah masuk..sekor lagik tgu dlm kete..(penggunaan penjodoh bilangan yang sangat tepat)..dgn senang je dorang leh terlepas..sampai skang x dpt ditgkap lagik..nsib baik xde pertumpahan darah..

setiap musibah ada hikmahnya...itulah ayat yang selalu kita dgr kan..bagi tuan rumah y kne samun, dia kne muhasabah diri semula..al maklumla..tokeh kedai runcit..kalau nak jual barang tu jgnla nak untung je..ni x..mahal sangat harga barang kat kedai tu..so, pasni kne jual barang dgn harga murah plak ye..heheheh..

p/s: kpd 4 ekor jahanam tu, kamu smua tgu la pembalasannya...pembalasan pasti akan tiba..kalau x lambat..pasti akan cepat..




singgah sebentar

Eh..ni blog saper nih..
hahahaha
xde kemajuan betul la
(kata pemilik blog kepada dirinya sendiri)

x tau nak taip apa kat sni
yang banyaknye merepek je
merepek tu plak kalau best
xpe la jugak
ni entah apa-apa
hahahaha

minggu ni memang buzy sesangat
sebabnya dah dapat cuti sminggu
kalau dah namanya cuti
dok umah laptop jangan harap la nak bukak
lebih rela dok depan tv je
walaupun citer kat tv tu bukannye best pun

borink gak dok umah
dah la tengah musim panas ni
umah tu dah macam kat gurun sahara je
bila la musim salji nak tiba ni
hehehehe

tapi yang peliknya plak
kat hulu kinta ni ok je cuacanya
setiap petang redup je
bagi chance buat sukantara la ni kot
hahaha
turun jangan x turun
hua..hua..hua..





Wednesday, February 3, 2010

myMetro | Setiap tutur kata cermin peribadi

myMetro | Setiap tutur kata cermin peribadi






Check out some sweetTwitter Backgrounds
MySpaceLayouts