Tuesday, March 23, 2010

cikgu saya





Sekolah Kebangsaan Chegar Galah atau lebih dikenali dengan nama mesra SK Chigago merupakan sekolah yang telah aku tinggalkan sejak 9 tahun yang lalu. Macho tak lelaki berbaju merah di atas?aahha..itulah guru yang paling banyak memberi minat kepada aku untuk menjadi seorang guru..CIKGU SYARIFFULDIN YACOB..kelakar giler cikgu aku ni..tak berubah dari zaman dolu-dolu sampai la sekarang...suka sangat mengusik dan berjenaka..semua orang panggil cikgu ni cikgu sarip je..tapi bukan sarip dol kampung dusun ye..ini sarip dol chigago...hehehe..

teringat plak zaman aku sekolah rendah kat situ..subjek paling aku minat matematik la..sebab cikgu macho ni yang ajar..fuh..siap asingkan kelas lagi tu..disebabkan aku dah terer matematik..cikgu macho ni asingkan aku dan 3 orang member ke tempat lain untuk buat latihan matematik je..yang dok la dalam kelas belajar mcm biasa..ala-ala pemulihan gitu...hahaha..bongkak giler aku mase tuh..hehehe..dah namanya sekolah kampung je..mana ada ramai budak yang terer macam aku ni...hahaha..(watak ini x leh dipercayai 100%)..ye la dah murid sikit...aku pun tergolong dalam target sekolah utk dapat 5A..skali dgn 3 orang member pompuan aku ni la..skali result keluar...Ha..ambik ko..aku dapat 3A jew..huk..huk..huk..tu la..bangga diri lagik..terimalah balasan ko..hehehe...member aku yang 3 orang tu plak..lagik kesian...dpt 4A 1B je..sayang btol la..1 je yang dorang dpt B..sekolah agak hampa la jugak tahun aku tu..apa nak buat..dah rezekinya manyak tu je..2 org tu still stdy lagi ni...sorang kat UITM arau dan sorang lagi kt UMS..cuma sorang tu je aku x tau dah ke mana..jangan ke laut sudah...

actually..aku ingatkan sekolah aku ni tahap kampung je..rupanya termasuk jugak dalam gred sekolah kurang murid rupanya...barulah aku tahu..nasib baik aku buat PBS kat sekolah aku ni..suasana still macam dolu-dolu..cuma cikgu je dah ramai yang aku tak kenal..cikgu sarip je la yang aku kenal...yang lagi sorang cikgu Hamidah..kelakar giler cikgu ni masa ajar aku Bi dulu..siap pakai kamus lagi masa ajar..macam x expert je..tapi sekarang dah tak macam dolu dah..dah manyak pengalaman katakan...hehehe..dah jadik teacher trus dah..

Pengalaman paling best PBS kat sekolah ni mestilah part yang kena puji..hahaha...walaupun sebenarnya aku memang tak suka bab puji-pujian ni...hehe..ingatkan aku akan berucap untuk perhimpunan rasmi pagi isnin tu..rupa-rupanya..hohoho..cikgu sarip je yang memperkenalkan aku kepada semua warga sekolah..siap cakap aku ni contoh la kepada semua murid-murid kat situ..tapi antara murid yang paling berjaya ialah senior aku la..Ainun Jariah namanya..cikgu sarip ni pun sempat lagi tanye sape lebih tua antara aku dengan senior aku ni..al maklumla...bakal dokter..dokter cinta..hehehe...senior aku ni kat USIM lagi..2 thn lagi baru abis stdy..aku pun tumpang bangga gak dengan senior aku ni..dia ni memang seorang yang sangat bagus..rasanya dialah yang paling berjaya kot dalam sekolah aku ni..yang lain bese-bese je..

Ha..ada lagik rasanya pengalaman yang sangat manis aku dapat masa kat sekolah ni...nak tau apa?hahaha...pengalaman jadi "supir"...hahaha..bukan setakat supir...sekali tapir pun aku leh jadik...hari first aku x diiktiraf lagi..but..hari kedua dah tunjuk bakat drive kete bapak aku tuh..hohoho..siap parking dalam sekolah lagi tu..nak ikutkan sekolah tu kecik je..nak parking kat luar pun xpe..sebab jalan kampung je pun..xde sape nak lalu kat jalan tu...dah la parking punye tempat tu akan membuatkan kereta beratur menjadi satu barisan..haha..apa punye ayat la aku karang ni..maksud aku..parking tu straight dan sempit..so kalau nak park kete kne la berbaris kete tu..sape dulu sampai dapat la jadik kete pertama kat situ...aku plak dpt pot kureng x baik plak..ada 2 buah kete kat blakang kete aku..ni yang akan membuatkan aku balik lambat??sebab kne tunggu kete tu keluar dulu la kan....but..nasib baik la...sorang cikgu ni tolong alihkan 2 buah kereta ni dan memberi peluang kepada aku utk balik awal..hahaha..tak ke manis pengalaman mcm ni...hehehe...

Sekolah kurang murid ni..yang paling bestnye semua 15 orang guru ni dah macam satu family je..siap berseloroh dan mengusik je taunye..x penahnye x mengusik...pastu gelak berdekah-dekah...hahaha..aku ni pun jadik tukang gelak je la tengok aksi-aksi cikgu kat skolah ni..x gelak pun senyum-senyum la jugak nak cover gelak tu..manakan tidak..aku pun kena usik skali..masa aku kat skolah ni..siap dijemput makan sekali tu..fuh..berkali-kali kot diajak makan sekali..last2 g jugak la..tapi yang kurengnya..ada sorang indian teacher...dia mcm x bpe masuk dengan cikgu2 otai ni..dia mcm buat hal sdirik je..sian gak..sebab dia sorang je cikgu bukan melayu..hmmm..dia je kot yang x biasa dgn budaya melayu...

pengalaman aku kat skolah aku ni memang best...dapat skolah gred B(Sekolah kurang murid) pun xpe nti...kalau dpt dipostingkan la..tapi aku x akan berminat untuk ke sekolah aku ni..isk..tak nak la..aku nak carik pengalaman kat tempat lain la plak..tapi harap-harapnya still dalam kawasan perak la jugak..

p/s: cukuplah setakat ni aje..sekian..terima kaseh daun keladi..lepas ni boleh buat assignment kembali..hehehe..



Sunday, March 21, 2010

kelas bermula semula


Kembali ke sekolah sudah pun pergi...sekarang...kembali semula ke kelas untuk sesi pembelajaran pula..dan juga tidak ketinggalan sesi untuk menyiapkan segala assignment yang terbengkalai..sebabnya kat rumah jangan harap la aku boleh buat semua assignment ni..tengok laptop pun aku tak mampu dah bila dah berada di rumah...so, harap-harap semua assignment ni boleh siapla ye..go..go..you can doit bebeh..hak..hak..hak..




Tuesday, March 2, 2010

cuti oh cuti




sebut je pasal cuti mesti rasa teruja nak melompat tinggi macam cik kijang..yer x..hahaha..sungguh menyeronokkan bila msuk ke alam percutian...kalau cuti sekolah tu mungkin agak seronok kot..sebab budak-budak kan..x payah la nak wake up awal2 pagi..so bolehla tidur memT__T buta...mcm aku ni..tiap2 hari memang x sah kalau x mangun lewat..

Argh!@3##$%^&....aku plak dh naik tension la pikir cuti ni nti..jumaat ni dah leh balik umah trus..pas2 ko sambung la cuti dok umah sampai 21 march ni..yang pening tu aku bukannya bercuti dengan erti kata sebenar pun..cuti just x payah la berulang alik g kelas je..yang bestnye dapat balik umah je...tapi tugasan..MasyaAllah..punyer la banyak..YB punyer tugasan pun x manyak cm aku..hahahaha..satu perbandingan yang x munasabah lagsung..jauh panggang dari api..hahaha..

p/s: walau ape pun tjadi hidup perlu diteruskan..hahahak..ayat pasrah la konon...




akhirnya





Alhamdulillah..akhirnya berjaya jugak aku dengan satu misi yang dh mcm mission impossible jek ni..bukan misi yang jadik nurse tu..tapi satu satu tugasan yang perlu disiapkan semata-mata memenuhi penyertaan satu pertandingan..pertandingan dokumentari solat..

bayangkan la..dok la gne movie maker nk siapkan dokumentari tu..last2 x leh nak save the project la plak..haru-biru jadik nye..mende ni kne buat dlm grup..so, aku la y pling releks..x buat ape2 pun..sian member2 aku tuh..dorang jenuh la carik bahan..edit bawak masuk dlm movie maker..sampai jahanam la jugak laptop asyik 'hand' jerk...kang nak "lesing" balik laptop tu x sampai hati la plak..kan..kan..movie mike ni memang la menguji kesabaran lor..sampaikan kitaran masa utk mata nak lelap pun terganggu...ish3..tp yang peliknyer masa aku utk tido x terganggu la plak..dpt tido 3 jam je smalam pun aku still leh maintain pg ni..ntah la..tiba2 bijik mata aku ni leh plak bertahan...

Disebabkan member2 aku ni dh buat sehabis baik..mcm cogan kata pengakap..kita buat habis baik tu..last2 aku try jugak la nak siap kan jugak mende nih..letihkot kalau dibiarkan saje bgitu..so,aku gne power point je la..janji leh save dan ditayangkan kepada juri penilai esok...janji siap dan hantar kat penilai pun dh kira bersyukur sangat..ada la jugak hasil yang leh dinilai nti..to all my member grup..u all dh buat y terbaek..

p/s: asyik mengadap mende ni je..sampai kje lain pn x siap lgik..tdo lmbat lagik la nmpaknya..







Monday, March 1, 2010

xde perasaan






cepat btul masa berlalu..bgun je pagi2 celik mata..tiba2 dh tertutup mata plak dh nak tido..hahaha..xde a sampai begitu sekali alkisahnya kan..cuma yang tertutup mata nak tido tu leh jadik kes tido tengah hari or petang je kan..xkan cepat benor malamnye...

arini dh msuk awal march sudah..dh 2 bulan aku kt sni..x tau la pe yang aku dh buat pown..makan, tido, makan, tido, je la...dh mcm standard makhluk T___T je plak..hahahak..x bgus hidup mcm ni..nti x dpt msuk syurga awal..hehehe..

sudah2 la mengarut..kali ni citer pasal perasaan..aku x tau la npe la aku ni mcm x leh nk express my emotion dgn baik sekali..kdg2 tu nak terkejut..tapi muka mcm selamba je..padahal dlm hati punyerla gabra tahap org yang nak terjun tingkat 13..maybe aku ni jenis yang x terlatih utk bertindak sedemikian rupa kot..hmm..nak marah pun aku x tau nak marah cmne..dlm hati punya la bengang..tapi muka still mcm bese2 je..tp kdg2 tu kalau risau or nervous memang jelas terpancar plak kat muka aku yang aku tengah menggeletar kot..hahaha..maybe aku ni memang sedang mengalami kecelaruan perasaan...hahahaha...sungguh menkesiankan..alahai..anak sape la ni ek..

is that something wrong with me?maybe aku ni kne amik kos teater la..yeeehaa..jom kita berlakon bagaimana caranya sesuatu watak memainkan peranan dengan betul..hahaha...xdelah desperate sampai begitu sekali lor..maybe ni watak yang ada dalam diri aku..buat masa ni la..mungkin watak ni akan berubah pada masa akan datang kan..manusia kan selalunya berubah-ubah...begitu juga dengan aku..smuanya depends on you..

"Sesungguhnya Allah xkan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu sendiri yang mengubahnya" - Ar Ra'd 13:11

sometimes..aku jadik x keruan pun ade gak..jadik blurr..xtau nak buat apa..sebabnye kalau aku dh start buat something tu nanti..ha..siapla..tentu ada serba yang x kne..kadang2 tu mcm memalukan diri sendirik je..kalau di depan org ramai la..hahaha..memang memalukan dan memilukan...tp xpe..xpe..adat hidup..mungkin itu salah satu daripada proses kehidupan utk menjadi seorang yang lebih matang dan menawan...ho..yeke..ntahla..ape2 je la..hidup perlu diteruskan walau ape pun yang berlaku...